2017 hét Cecilia-jaar (deel 2)
Het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals viert dit jaar haar 180-ste oprichtingsjaar.
Is een jubileumviering gepland dan werkt dit inspirerend voor de gehele vereniging en is men bereid om de schouders er onder te zetten voor het welslagen van zo’n feest. Activiteiten in het kader van zo’n jubileum zijn tevens bevorderlijk voor de continuïteit met het oog op de toekomst.
Zo ook bij het koninklijk mannenkoor “Cecilia 1837” Vaals. Ongekende inzet en toewijding van besturen, feestcommissies, ere-comités maar ook medewerking van de plaatselijke bevolking hebben menig verenigingsfestijn mogelijk gemaakt. Uitmuntende ideeën vaak uit de eigen gelederen ontstaan, wisten extra cachet te geven aan de verschillende jubilea.
Uit een inventarisatie blijkt dat bijna niets bekend is van het 25 ,50 en 75-jarig bestaan van het koor. Wel bestaat er een kasboek, het oudste document van de vereniging, waarin in zwierige letters inkomsten en uitgaven zijn opgenomen vanaf de oprichtingsdatum in 1837 tot 1941. De handschriften van de toenmalige penningmeesters bleken haast een verheven schrijfkunst te zijn.
In de historie van de vereniging blijkt dat meerdere valuta gehanteerd werden, namelijk tot het jaar 1888 de Thaler in verdeling met de Groschen en Pfennige, daarna de Reichsmark en Pfennige en later de Gulden met Centen. Vanaf 1920 tot 1923 werkte de penningmeester zelfs parallel met twee munteenheden de Gulden en de Reichsmark.
De geringe boekingen in het kasboek doen vermoeden dat in het jaar 1862 het zilveren jubileum op een sobere wijze is gevierd. Er bestaan ook geen details omtrent feestelijkheden. De koorbezetting bestond toentertijd uit 29 zangers.
Tijdens het 50-jarig jubileum in 1887 vonden meerdere concerten plaats o.a op 21 en 22 augustus. Met een batig saldo van 22 Thaler, 10 Groschen en 17 Pfennige werd het gouden jubileum afgesloten.
Het 75-jarig bestaan in 1912 werd in het weekend van 31 augustus tot 2 september gevierd. Het programma vermeldt o.a. een “Volkslieder”-avond en een verloting met 500 loten.
De president van harmonie St. Cecilia Vaals, Edouard Manns “hielt eine wohl durchdachte Ansprache” tijdens de feestavond en bood een meerstemmige Mis aan.
Naast de inkomsten van 38,50 Reichsmark uit de “Volkslieder”-avond , registreert het kasboek een extra uitgave van 2,10 Reichsmark voor 50 sigaren. Voor wie deze sigaren bestemd waren is een raadsel, of zou het een beloning zijn geweest voor de zangers? De zaal moet dan toch wel één blauwe wolk geweest zijn. Gezien het feit dat de uitgavenpost “sigaren” ook de daarop volgende jaren voorkomt, blijkt het inderdaad een vorm van waardering te zijn geweest voor de zangers en solisten bij bijzondere uitvoeringen.
Tijdens een bestuursvergadering op 9 december 1936 werd besloten een “Festbuch” uit te geven in het kader van het 100-Jarig bestaan in 1937. “Dies sollte aber in holländischer Sprache verfasst werden” zo werd besloten. Er vormde zich een redactie van koorleden bestaande uit de heren Jos. Lennartz, Joh. Labriaire, Jos. Collette en Wilh. Larik. Onderwijzer J. Deckers uit Vaals was bereid om de teksten te vertalen van het Duits in de Nederlandse taal.
Veel informatie vinden wij terug in dit prachtige gedenkboek MGV “St. Cecilia” Vaals “EEN EEUW van leven en werken in woord en beeld“. Een boekje van 100 pagina ’s waar o.a. alleen al 80 Vaalser middenstanders in advertenties op de meest originele wijze aandacht vragen voor hun producten. De adverteerders leverden een welkome financiële ondersteuning van de festiviteiten. Er was een levendige middenstand waar de plaatselijke verenigingen een beroep op konden doen. Met weemoed denken wij aan deze tijd terug.
Hoe anders is het anno 2017 met de grootwinkelketens die geen enkele passie tonen, laat staan een brug slaan naar het plaatselijke verenigingsleven.
Leuke advertenties zoals van bijvoorbeeld, Groothandel H.H. Thijssen Koperstraat: Speciaal adres voor Melkpoeder Merk “Kruiwagen”. Of de Gemeente Bedrijven: Met stroom van 4 cent per kilowattuur kunt U zeer voordelig: verlichten, verwarmen, strijken en waterkoken.
In deze kroniek betuigen Burgemeester H.J. Rhoen, Pastoor S.H. Schneiders en de Paters Redemptoristen hun sympathie, waardering en felicitaties aan het koor.
Het programma van het 100-jarig bestaan vermeldt o.a. op zaterdag 7 augustus een “Herrenabend” met welwillende medewerking van de Harmonie “St. Cecilia“, “MGV Liedertafel”, “Gemischter Chor” en de drie plaatselijke turnverenigingen. Deze feestavond werd gehouden in het Vaalser Gesellschaftshaus (Fam. Gillissen) aan de Maastrichterlaan nr. 48. Niet alleen werd er gemusiceerd, maar ook de plaatselijke turnverenigingen waren tijdens dit concert actief met ”brugoefeningen”. Het “Fluit- en Tambourcorps” St. Jozef Vaals verleende medewerking met een “Zapfenstreich”(taptoe).
Op 8 augustus 1937 tijdens de Jubileummis zong het kerkelijk Zangkoor “St. Cecilia“ Bleijerheide o.l.v. Z.E. Pater Gardiaan de vierstemmige “Missa in honorem sancti Judae Thaddaei” van Felix Knubben (1880-1934). Deze Mis heeft het koor heden ten dage ook in haar repertoire.
Op initiatief van de in Zweden wonende weduwe van componist Knubben, werd door KMK Cecilia in 1977 deze meerstemmige Mis op 1 mei in de St.Pauluskerk te Vaals uitgevoerd. Op 16 oktober 1977 volgde een uitvoering in de Pfarrkirche Sankt Paul te Aken, onder de aanwezigen echtgenote Therese Knubben met haar kinderen en familieleden. Deze plechtige Eucharistieviering werd uitgezonden door radio WDR I. Het koor zong o.l.v. Peter Kokkelmans.
In het kader van het jubileum zong “Cecilia” zelf op 19 september 1937 de vierstemmige Mis “Aeterna Christi Munera” van Palestrina, o.l.v. de heer Ed. Knittel in de parochiekerk te Vaals. Deze Mis werd uitgezonden door de KRO.
Niet minder dan 23 Vaalser verenigingen namen deel aan de feest-optocht. Tevens waren er “Volksvermakelijkheden”.
In de Vaalser Anzeiger van 1937 nr. 45 lezen we: Selbstverständlich fehlen auch nicht die beliebten Volksbelustigungen, denn diese Nachmittagsfeier ist ja hauptsächlich als Volksfest vorgesehen.
Die Fest-Besucher finden daselbst: das Glücksrad, den Hoppla (geheugenspel voor kinderen), Preisschiessen, Preiskegelen, Pfeilwerfen usw. Alles in allem werden den Besuchern einige genussreiche Stunden bevorstehen. An allen Abenden wird der Festplatz (Pastoorsweide) feenhaft illuminiert sein. Der Eintrittspreis ist auf 10 Cts. festgesetzt.
Conclusie ook zonder TV en i-Pad wisten de mensen zich te vermaken en waren familiaire banden en gezelligheid in het verenigingsleven een belangrijke levensader.
Wie aus der Bekanntmachung ersichtlich, bittet der jubilierende Verein die Vaalser Bürgerschaft um Beflaggung der Häuser während der Festlichkeiten des 100-jährigen Bestehens.
Schitterend de manier waarop in 1937 het jubileum vorm kreeg en de gehele bevolking meeleefde bij zo’n evenement. We zien het al voor ons, Vaals een vlaggenzee, beslist een fantastische aanblik.
Aanzienlijk en omvangrijk is de informatie over dit 100-jarig oprichtingsfeest in het jaar 1937. De waarde van de kroniek “EEN EEUW” en de overige uitgaves van kronieken en feestgidsen blijken immens belangrijk te zijn voor de historische gegevens van de vereniging. Eveneens publicaties in de Vaalser Anzeiger (voorloper Vaalser Weekblad) zijn van onschatbare geschiedkundige betekenis.
In het kader van het jubileumjaar 2017 zullen volgende concerten en uitvoeringen plaatsvinden :
|
Lees meer over 2017 hét Cecilia-jaar