Zilver, Robijn, Goud en Brilliant: 8 Edelstenen
Op Zondag 22 november a.s. gaan de “Zänger” liefst 8 jubilarissen huldigen, stuk voor stuk belangrijke en onmisbare steunpilaren van het Koninklijk Koor. Zij hebben, ieder op hun eigen wijze, gedurende vele jaren bijgedragen aan de kwaliteit, maar vooral ook aan de sterke en warme onderlinge band, die zo kenmerkend is voor Limburgs oudste mannenkoor.
De feestelingen zijn de volgende actieve leden.
Wiel Maassen – bariton - 25 jaar
Wiel Maassen kun je bijna geen amateur zanger mee noemen. Een schat aan zangervaring en dito opleiding bracht hij mee, toen hij zich in 1990 meldde bij Cecilia. In 1954 begonnen in het knapenkoor in Bleijerheide, heeft Wiel van af 1963 tot heden in liefst 5 verschillende koren gezongen. Vanaf 1980 tot 1991 heeft hij bovendien zang gestudeerd aan de Muziekschool te Kerkrade.
Daarnaast heeft hij zijn medewerking verleend aan diverse projecten, zoals de Mathäuspassion, en diverse Opera uitvoeringen. Wiel heeft berekend dat hij inmiddels zo’n 125.000 km. heeft afgelegd om te kunnen zingen !
Voor het koor maakt hij al vele jaren muzieknotaties, hetgeen voor het koor van groot belang is. Daarnaast is Wiel actief lid van de muziekcommissie, en probeert hij als “lotto agent” de kas te spekken.
Gei Hermans – 2e tenor - 25 jaar
Gei Hermans is het stereotype voorbeeld van een rasechte Ceciliaan. Als je Gei vraagt naar wat hij in die afgelopen 25 jaar zoal voor het koor heeft betekend, dan krijg je er bij Gei niet veel uit. Hij wil absoluut niet op het podium gehesen worden, en wat hij voor het koor doet, vindt hij de normaalste zaak van de wereld. Zijn mening is dan ook kort en bondig : “ Mijn persoon is helemaal niet belangrijk, et jeht alleng um der Verein”. Op Gei wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan, als er gesjouwd moet worden, ter voorbereiding van een concert. Slepen met stoelen, helpen bij podium opbouw, niets is hem voor zijn Cecilia te veel.
Ook zijn zangerskwaliteiten mogen niet onderschat worden. Als één van de solisten van de indertijd vermaarde zanggroep “de Hane”, kwam hij als ervaren zanger in het koor, waar hij een vaste steunpilaar werd bij de 2e tenor.
Paul Pauquet – 2e bas – 25 jaar
Paul Pauquet is een exponent van de groep zangers, die Cecilia maken tot een heus Euregionaal koor. Een Duitser met een Franse naam in een Nederlands koor. Woonachtig in Aken, werd Paul warm gemaakt voor het koor door een collega zanger. Ondanks dat hij geen zangervaring had, heeft hij zich toch laten overtuigen, en werd door de dirigent ingedeeld bij de bassen. Als nieuw lid, zonder zangervaring, plaatste de dirigent hem naast de helaas veel te vroeg overleden Frits Emonts, een zeer ervaren en dragende bas, die hem die eerste jaren begeleidde. Het beviel Paul zo goed, dat hij vervolgens nog een Duitse vriend meenam naar het koor. Inmiddels pendelen heel wat zangers wekelijks uit Aken of Gemmenich naar Vaals.
Ook sportief staat Paul zijn mannetje. Regelmatig sporten, vooral wielrennen en fittness houdt hem in puike conditie.
Louis Slijpen – 1e tenor – 25 jaar
Behalve zangvrienden uit Duitsland, België, en het Heuvelland telt het koor ook enkele “Sjengen” onder haar leden. Weliswaar al langer woonachtig in Vaals, blijft Louis toch een echte Maastrichtenaar. Zingen beheerst zijn hele leven. Op zijn 7e zong hij reeds als “kroalke” bij het knapenkoor van de O.L.V. basiliek. Ruim 50 jaar gregoriaans en kerkmuziek in de basiliek in Maastricht, Cadier en Keer en bij Cecilia. In 2003 werd hem voor zijn verdiensten de gouden Gregorius speld uitgereikt. Ook zong Louis 20 jaar bij de Maastrichter Staar.
Ook korter bij huis was en is Louis Slijpen actief. Sedert 25 jaar zingt hij in Langedael/Wolfskoele, waar hij sinds 1997 de dirigeerstok hanteert. Alsof dit alles nog niet genoeg is, zingt hij vanaf 2000 bij St.Gregorius Vijlen, waarvan hij tevens bestuurslid is. Deze indrukwekkende lijst wordt in 2008 gecompleteerd met het lidmaatschap van de schola cantorum (onderdeel van CCK) in Lemiers In datzelfde jaar wordt hij voor zijn vele sociale en culturele verdiensten onderscheiden met de medaille in zilver in de orde van Oranje Nassau. Louis is lid van de muziekcommissie van Cecilia.
Jo Ernes – 2e bas – 40 jaar
Er wordt weleens gezegd : “Niemand is onmisbaar”. Maar als je de moeite wilt nemen om eens op een rijtje te zetten wat Jo Ernes in de afgelopen 40 jaar voor het koor betekend heeft, dan begin je toch aan bovenstaande uitspraak te twijfelen. Vermelding van alles zou ettelijke pagina’s vullen, daarom kan in dit kader slechts een onvolledig en summier overzicht aangestipt worden.
Na amper 2 jaar lid te zijn geweest wordt Jo al aangezocht voor het feestcommitee van het 140 jarig jubileum. Vanwege zijn beroep wordt hem gevraagd om de gehele publiciteit voor zijn rekening te nemen: kroniek, affiches, advertenties, flyers etc. Inmiddels doet hij dit al 40 jaar lang, bij elke gelegenheid die daarom vraagt. Onvoorstelbaar hoeveel dit de vereniging gekost zou hebben, nog afgezien van de professionele kwaliteit van dit werk.
Daarnaast heeft Jo vanuit zijn verschillende functies een reeks van galaconcerten mede georganiseerd. Verder concertreizen naar o.a. de Bodensee, Praag, Wenen, Elzas, Rome en een riviercruise langs de Hollandse Hansesteden. Daarnaast talloze activiteiten voor Les Amis de Cecile, de vriendenclub van het koor, waarvan Jo de animator was en nog steeds de voorzitter. Naast zijn talloze bestuursfuncties was Jo Ernes van 1988 tot 2002 voorzitter van het koor. Door zijn ervaring is Jo een vraagbaak voor bestuur en leden. In 2012, bij gelegenheid van het 175 jarig jubileum werd Jo voor zijn vele verdiensten Koninklijk onderscheiden.
Jo Franssen – 2e tenor – 40 jaar
Als jongeling van amper 15 jaar werd Jo Franssen lid van het koor., waar hij begon bij de eerste tenoren. Gedurende 19 jaar was Jo actief als bestuurslid, waarvan zes jaar als voorzitter. In deze periode zijn een aantal belangrijke zaken voor het koor geïnitieerd en tot uitvoering gekomen. Zo moesten er nieuwe statuten geschreven en goedgekeurd worden. Verder werden de composities van Mathias Prange in eigendom verkregen. Diverse L.P.’s werden opgenomen en uitgegeven. Ook was Jo betrokken bij diverse concertreizen, en bracht hij het eerste infoblad, de “Stemjabel” uit. Het 140 jarig jubileum werd onder voorzitterschap van Jo Franssen georganiseerd. Historisch was het eerste T.V. optreden van het koor. Samen met Jean Thijssen werden de besprekingen gevoerd met de KRO en het kerstconcert werd, samen met zangkoor Molenberg op eerste Kerstdag 1975 uitgevoerd.
Jo is van mening dat na de ernst van de repetitie, ook ruimte moet zijn voor gezellig “tiekezenge” aan het buffet. Dit verstevigt de onderlinge band, en Jo Franssen is menigmaal animator en solist.
Bert Franssen - 1e tenor – 50 jaar
Een halve eeuw zingen bij Cecilia, en niet alleen zingen, maar ook actief deelgenomen aan vele activiteiten van het koor. Dat is Bert Franssen ten voeten uit. Niet op de voorgrond tredend, eerder nog bescheiden, alhoewel hij op muziekgebied zijn mannetje staat. Getuige hiervan is zijn meer dan 20 jarig lidmaatschap van de muziekcommissie, onder de dirigenten Withag tot Kockelkoren. In deze belangrijke functie was hij vaak het aanspreekpunt voor de dirigent. Ook wordt Bert nog regelmatig gevraagd om bij feestelijke gelegenheden, en bij afwezigheid van de dirigent het dirigeerstokje ter hand te nemen. De grote liefde van Bert is het gregoriaans. Vele jaren was hij betrokken bij de groep zangers die vaak de wisselende gregoriaanse gezangen uitvoerde. Jammer genoeg is het gregoriaans in deze tijd zeer onderbelicht. Bert hoopt op nieuwe impulsen, zodat de kerkmuziek in het algemeen en het gregoriaans in het bijzonder weer eens een opleving moge beleven.
Walter Schlenter – 2e bas – 60 jaar
De nestor van onze huidige jubilarissen, Walter Schlenter zou je de stille kracht van de vereniging kunnen noemen. Niet op de voorgrond tredend, maar bescheiden en rustig, alles overzien en in de hand houden. Zijn loyaliteit naar het koor is het kenmerk van Walter. Als je naast alle andere werkzaamheden, 26 jaar in het secretariaatswerk hebt gezeten, dan heb je heel wat voorzitters, bestuursleden en dirigenten zien komen en gaan. 26 Jaar in die spilfunctie, waar alles bij elkaar komt, en dan in een tijd zonder computers, en alles nog met de oude typmachine of sierlijk met de hand. Als 17 jarige begonnen, en tot de dag van vandaag een solide 2e bas. Naast genoemd secretariaatswerk was Walter mede oprichter van Les Amis de Cecile, en tevens de eerste secretaris.
Op organisatorisch vlak was hij nauw betrokken bij het 150 jarig jubileum van het koor en een groot aantal concerten en concertreizen, zoals Sauerland, Wenen, Bodensee, Praag, Straatsburg en de Hansesteden. Vanwege zijn vele verdiensten voor de vereniging werd hij in 2004 benoemd tot erelid en in 2007 werd hij door de algemene ledenvergadering benoemd tot erebestuurslid. In 1994 ontving hij de medaille in goud, behorende bij de orde van Oranje Nassau