Les Amis op excursie naar Aken

Op dinsdag 14 oktober was bij schitterend herfstweer al vroeg in de ochtend de samenkomst voor de "Les Amis de Cecile"-excursie "In de voetsporen van Karel de Grote" op de parkeerplaats aan de Bendplatz in Aken.


les amis excursie akenDe professionele gids Paul de Wit verwelkomde aldaar de deelnemers aan de excursie en vertelde ‚de gang van zaken’ voor deze dag. Via diverse straten langs prachtige Jugendstil huizen werd de klim gemaakt naar de "Lousberg" waar Paul de gids het verhaal vertelde over het ontstaan van de Dom en de Lousberg in Aken "de duivel versus de Akense bevolking".
Na diverse malen pauzeren en verrast te worden op zoet en alcoholische versnaperingen trok men verder naar een van de overgebleven stadspoorten van Aken "Ponttor". Hier vertelde de gids over het ontstaan en gebruik van de Akense stadswallen, grachten en poorten. Via de Pontstrasse in het "Studentenviertel" liep men o.a. langs het ontstaanshuis van persbureau Reuter. Onderweg uiteraard mondeling onderhouden met interessante wetenswaardigheden door de gids. Inmiddels lunchtijd werd men binnengeloodst bij "Kaffeekännchen" waar verse broodjes koffie en vlaai voor de deelnemers klaar stonden.
Na de lunch werd verder door de stad getrokken richting Rathaus. In deze indrukwekkende "Pfalz" oftewel raadhuis werden diverse zalen bezocht en door Paul de Witt op interessante wijze de geschiedenis en persoon Karel de Grote belicht.
Zo toog men richting Dom, het wel belangrijkste bouwwerk van de stad, waar uitgebreid werd stilgestaan bij het ex- en interieur en de vele kunstwerken zoals o.a. de Karlsschrein, de vele relieken en prachtige mozaïekversieringen.
Aansluitend werd ook nog de Griekse Kerk bezocht met haar verrassend Grieks interieur en vele iconen.
Tijd om even te rusten en enige alcoholische versnaperingen tot zich te nemen, werd een stadskroegje aangedaan. Van hieruit, inmiddels avond geworden, werd teruggelopen naar het gereserveerde restaurant in de Pontstrasse voor het nuttigen van het avonddiner en de afsluiting van deze bijzondere dag.
Een prachtige, interessante excursie, met leuke mensen, schitterend weer en niet in de laatste plaats verzorgd door een bijzonder kundig en sympathieke gids.
JE

Klik hier voor meer foto’s van de excursie op onze facebook-pagina.