Kerstconcert in Maastricht

In een tot de laatste plaats bezette St, Janskerk aan het Vrijthof in Maastricht heeft het Koninklijk Mannenkoor 1837 Vaals afgelopen zaterdag avond een start gemaakt met de cyclus van Kerst uitvoeringen in 2017. Nadat de generale repetitie op donderdag avond al voldoende vertrouwen had gewekt, en het koor aan de speciale akoestiek had kunnen wennen, werd de uitvoering op zaterdagavond een grandioos succes.

Lees meer

2017 hét Cecilia-jaar (deel 5)

180 1Het Koninklijk Mannenkoor
 Cecilia 1837 Vaals viert dit jaar haar 180-ste oprichtingsjaar.

Een bijzondere erfenis uit 1837

Begin 19e eeuw was het niet vreemd dat notariële erfenissen en verdelingen per legaat bestonden uit een huis met erf, een perceel bouwland van 21 roeden en 60 ellen, een hooischuur of zelfs het beste paard. Er zullen ongetwijfeld ook zulke erfenissen binnen Vaalser families plaatsgevonden hebben. Een bijzondere nalatenschap voor Vaals is het mannenkoor opgericht in 1837.

Lees meer

Koninklijk Kerstconcert in de St. Jan te Maastricht

Zaterdag 9 december 2017 om 19.30 uur - Het Vaalser Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 ontving de vererende uitnodiging om op zaterdag 9 december a.s. medewerking te verlenen aan een Kerstconcert in de St. Jan aan het Vrijthof te Maastricht, waar “Magic Maastricht” met zijn feeërieke verlichting op het plein inmiddels op volle toeren draait. Behalve Cecilia Vaals zullen aan dit concert medewerken het Koninklijk St. Caeciliakoor uit Heer-Maastricht, alsook de Koninklijke Harmonie Heer-Maastricht.

Lees meer

Drukke week bekroond met schitterende uitvoeringen

Liefst vijf keer liet dirigent Emmanuël Pleijers zijn mannen opdraven gedurende de afgelopen week. De moeite bleek uiteindelijk niet tevergeefs. Met als resultaat prachtige uitvoeringen in het afgelopen weekend in de St. Pauluskerk. Op zaterdag was het de grote dag voor de jubilarissen van het CCK’74 Esch-Lemiers. Na een laatste gezamenlijke generale repetitie op maandag, zongen beide koren zaterdag avond de 11 jubilarissen van het CCK toe, middels een mooie en gedragen “Deutsche Messe” van Franz Schubert, waarna de jubilarissen door een erehaag van zangers van beide koren, onder luid applaus de kerk verlieten.

Lees meer

Kerstconcert 2017

Nadat het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals op zaterdag 9 december reeds zijn eerste Kerstconcert heeft gegeven in de St Janskerk aan het Vrijthof in Maastricht, is op zondag 17 december a.s. om 17.00 uur de dag dat Cecilia zijn traditioneel kerstconcert gaat uitvoeren in de St. Pauluskerk te Vaals.
Behalve het koor, zullen medewerking verlenen : het bekende 7-koppige salonorkest “Salon Rouge” uit Aken, de jonge Vaalser sopraan Amy Schillings, onze bariton solist Peter Schillings en het ensemble ‘Tsiel’ uit ons eigen koor. De begeleiding aan de vleugel is in handen van concertpianist Gerald Wijnen, terwijl het geheel onder leiding staat van Emmanuël Pleijers.

Lees meer

Kerstconcert 2017: Bestel hier uw kaarten

Op zondag 17 december 2017, om 17.00 uur, vindt in de St. Pauluskerk in Vaals weer het traditionele Kerstconcert van KMK Cecilia 1837 plaats.

Naast KMK Cecilia 1837 Vaals, o.l.v. Emmanuël Pleijers, werken aan het concert mee:
- Salon Rouge
- Amy Schillings, sopraan
- Peter Schillings, bariton
- ‘Tsiel’ het zangensemble uit het koor
- Gerald Wijnen, piano

Lees meer

2017 hét Cecilia-jaar (deel 4)

180 1Het Koninklijk Mannenkoor
 Cecilia 1837 Vaals viert dit jaar haar 180-ste oprichtingsjaar.

STEMMEN VAN NEERLANDS TOP

Tijdens een interview in 1971 van voormalig dirigent Ger Withag † destijds tevens dirigent van Mannenkoor St. Lambertus Kerkrade en Mannenkoor Venlona Venlo bij radiozender Regionale Omroep Zuid, werd hem de vraag gesteld welk van zijn drie koren kwalitatief het beste ensemble was. Withag antwoorde wijselijk en ging niet in detail op deze vraag in, maar liet zich wel ontvallen “ik weet wel welk koor de mooiste koorklank heeft, dat is Vaals”. Tja, wat is er toch met het timbre c.q. kleur van de stem van de Vaalsenaar. Ligt het aan het gesproken dialect, de ligging van Vaals midden tussen drie landstalen, of zijn er mogelijk nog andere verklaringen? Eventuele wetenschappelijke argumenten (als die bestaan) laten we gaarne aan deskundigen over. Vaals kan zich gelukkig prijzen met een keur aan professionele en amateurzangers c.q. solisten.

Lees meer